21. november 2023

Grøn omstilling

Arbejdet med bæredygtighed har ingen slutdato: Selv hvis vi bliver CO2-neutrale, er vi ikke færdige.

BSB Industry Winnie Fedders

Der er ingen risiko for, at der pludselig ikke er noget at gøre, når det gælder dagsordenen med bæredygtighed. Der vil altid dukke nye udfordringer op, lyder det fra Winnie Fedders, der arbejder med at gøre BSB Industry endnu mere bæredygtig, skridt for skridt.

Artiklen er skrevet af journalist Henrik Kruse og bragt i mediet Erhvervsliv Trekanten.

Bevægelsen frem mod en mere bæredygtig forretning fik et ekstra skub, da Winnie Fedders for fire år siden blev ansat til at stå i spidsen for arbejdet med kvalitet og miljø hos BSB Industry, som primært er underleverandør til vindmølleindustrien, hvor der blandt andet fremstilles stålfundamenter.

Men selv om metal-virksomheden er med i front, når det gælder bæredygtighed, så er der ingen risiko for, at hun pludselig ikke har nogen arbejdsopgaver.

Specialist i hendes es

Specialist i hendes es

- Jeg tør godt sige, at selvom vi ikke er frontrunners, så er vi med fremme. Det betyder, at vi hele tiden mangler nogen at sammenligne os med, der har trådt på stien før os, og selvom vi har en pæn størrelse, så er vi i denne sammenhæng en lille virksomhed. Som underleverandør er vi underlagt vores kunders krav, og der er ingen tvivl om, at vi bevæger os i en mere bæredygtig retning, siger Winnie Fedders med titlen QHSE-specialist.

I flere år har hun arbejdet med quality, health, safety and environment i ledende stillinger. I dag er hun specialisten, der skal få tingene til at ske, og der vil altid være noget at tage fat på.

- Det er en rejse, der aldrig slutter, når vi taler bæredygtighed. Selv hvis vi bliver CO2-neutrale er vi ikke færdige. Vi har ikke løst problemet. Der er med 100 procents sikkerhed noget andet, vi skal forholde os til.

- Sådan vil det altid være. Der vil altid komme nye ting på dagsordenen. Lige nu fylder plastik for eksempel ret meget. Om 30 år er det andre materialer, vi kigger på, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Winnie Fedders.

Bundlinjen er en medspiller

Den "uendelige rejse" handler om konstant at se efter nye muligheder. For fire år siden sagde virksomheden farvel til gasfyret, og i stedet blev der installeret en luft-til-luft-varmepumpe.

Et af de vigtigste argumenter var muligheden for at spare penge, og man har både sparet penge og skånet miljøet - faktisk mere end først antaget. Nu overvejer man at skifte til et anlæg, der er luft-til-vand.

- Vi kigger konstant på, hvor vi kan forbedre os, og vi vil helst have, at det er meget konkret. Vi har et helt system til løbende forbedringer, hvor vi kører efter en plan med projekter, der skal klares på 100 dage.

- Vi har et helt system, hvor vi kører efter en plan, der kan klare tingene på 100 dage. Elefanten skal skæres i mindre stykker, og det gælder også i forhold til bæredygtighed, siger Winnie Fedders.

Winnie Fedders / QHSE Specialist

Bæredygtighed og bundlinje går hånd i hånd

Det handler hele tiden om, at vi skal have en god forretning. Har vi ikke det, så kan vi ikke være bæredygtige. Bundlinjen er en medspiller. Vi driver ikke velgørenhed. Vi er her for at tjene penge. Tjener vi ikke penge, så er vi her ikke

Winnie Fedders / QHSE Specialist

Bæredygtige tiltag

Virksomheden skiftede for eksempel til CO2-neutral svejsegas for halvandet år siden, hvilket er en smule dyrere.

- Når en kunde skal vælge os, så er det ikke afgørende, at vi bruger CO2-neutral gas. Men der er ingen tvivl om, at vores kunder gerne vil have, at vi bidrager.

- Gør vi det ikke nu, så kommer vi til at stå på perronen, når toget kører. Lige nu kan vi selv vælge, hvor vi vil sætte ind, så vi kan holde fast i vores forretning, siger Winnie Fedders, og netop det at holde fast i en forretning er fortsat det centrale.

Der går fortsat nogle år, før kunderne vil vælge en underleverandør udelukkende, fordi de er mere grønne end konkurrenterne. I dag er det "grønne" mere et konkurrenceparameter blandt flere.

- Det handler hele tiden om, at vi skal have en god forretning. Har vi ikke det, så kan vi ikke være bæredygtige. Bundlinjen er en medspiller. Vi driver ikke velgørenhed. Vi er her for at tjene penge. Tjener vi ikke penge, så er vi her ikke, påpeger Winnie Fedders.

Det konkrete er vigtigst

Specialisten ser nu frem til, at EU kommer mere på banen. Det sker allerede fra 2024, hvor EU-direktivet, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), betyder, at der kommer nye lovkrav til virksomheders bæredygtighedsrapportering i årsrapporten.

Det betyder, at tiltag inden for bæredygtighed bliver mere konkrete, og at man begynder at sammenligne æbler med æbler, lyder det fra Winnie Fedders.

- Virksomheder siger en masse ting, og der er mange mål om, hvor man skal være i 2030, 2040 eller 2050. Men hvad er udgangspunktet? Det har været meget lidt konkret indtil videre.

- Der har været mange fine ord i mange år, men ikke mange konkrete beregninger. Det kan være i forhold til både CO2-udledning og kønsdiversitet. Nu kommer der noget mere konkret, og det er der brug for, siger Winnie Fedders.

Vestas og BSB Industry i tættere partnerskab

Generelt er hun bare glad for, at dagsordenen med bæredygtighed bliver konkret, og af samme grund er BSB Industry med i Afkobling 2030, der handler om cirkulær økonomi, hvor man tænker i genanvendelige materialer og genanvendeligt affald; vores skrot er andres skat.

- Konferencer er fine, og det er fint at høre en topchef i en stor virksomhed fortælle om, hvordan de griber hele dagsordenen an. Men det vigtigste for mig er det konkrete. Vi har en opgave, vi skal løse, og ved at se, hvordan andre løser opgaven, får vi inspiration til at løse vores egne udfordringer, slutter Winnie Fedders.

Du kan også læse hele artiklen på Erhvervsliv Trekantens hjemmeside.

Læs artiklen

Kontakt

Winnie Fedders
QHSE Specialist

Winnie Fedders

Bliv ringet op

Har du spørgsmål om produkter og løsninger, eller ønsker du et uforpligtende tilbud?

Tak for din henvendelse. Vi kontakter dig hurtigst muligt.